WhatsApp Destek
HASAT SONRASI NARENCİYEDE GÖRÜLEN BAŞLICA HASTALIKLAR
BAŞLICA HASTALIKLAR
 
 
 
BAŞLICA HASTALIKLAR
Depolama ve Paketlemede Karşılaşılan Başlıca Hastalıklar
 
 
 
Hasat sonrasında karşılaşılan genel hastalıklar, depolama ve paketlemelerde görülmektedir.
AR-GE çalışmalarımızla ürünlerinizi, depolama ve paketlemede sık karşılaşılan hastalıklardan korumak ve kontrol edebilmek aşağıdaki bilgiler verilmiştir.
 
 
 
                                       Geotrichum Candidum
                                              (Ekşi Çürüklük)
 
Hastalığa genel bakış: Topraktan meyvelere bulaşan bir hastalıktır, hastalıklı meyvelerin temas ettiği her yere kolayca bulaşır. 25-27⁰C de en hızlı şekilde ilerler, 5⁰C nin altında gelişimi durur.
Kontrol: Meyvelerin toprakla temas etmesi engellenir. Sabah nemin yüksek olduğu saatlerde ve yağmurlu havalarda hasat işlemi yapılmaz. Meyveler hasat edildikten sonra ilk 24 saat içinde mutlaka Starwax, Starwax Plus ve Narowax  ile drencherde yıkanmalıdır. Paketleme hattında döküm ünitesi ve fırçalama ünitesinde klor veya uygun bir dezenfektanla spreyleme yapılır. Paketlenmiş meyveler uygun sıcaklıkta soğuk odaya alınır. Sarartma odaları ve soğuk hava depoları her meyve değişiminde, paketleme hattı ve çevresi her çalışma sonunda uygun bir dezenfektanla dezenfekte edilmelidir.
 
 
                                                  Chilling Injury
                                               (Soğuk Hasarı)
 
Hastalığa genel bakış: Bahçelerde meyveler soğuğa maruz kaldığında Chilling Injury başlar. Meyveleri soğuk odalarda optimum saklama derecelerinin altında depolamakta Chilling Injury’e sebep olabilir.
Kontrol: Meyvelerin uygun sıcaklık derecesinde depolama yapılmasına dikkat edilmeli, Paketleme hatları uygun dezenfektan ile dezenfekte edilmelidir.
 
 
 Penicillium Digitatum  (Yeşil küf)         Penicillium Italicum (Mavi küf)
 
 
Hastalığa genel bakış: Bir fungal hastalıktır. En hızlı 23-24⁰C de gelişir, 10⁰C nin altında ve 30⁰C nin üstünde gelişimi yavaşlar. Meyve kabuğundaki yara, delik vb zayıf noktalardan meyveye girer.
Kontrol: Meyvelerin hasat esnasında ve sonrasında,  zedelememesine dikkat edilmelidir. Meyveler hasat edildikten sonra ilk 24 saat içinde mutlaka Starwax,  Starwax Plus ve Narowax ile drencherde yıkanmalıdır. Paketlenmiş ürün derhal 10⁰C nin altında soğuk hava deposuna alınır.  Sarartma odaları soğuk hava depoları, her meyve değişiminde   paketleme hattı ve çevresi her mesai bitiminde  uygun bir dezenfektanla dezenfekte edilmelidir.  
 
 
 
                                 Phomopsis citri – Diplodia natalensis
 
Hastalığa genel bakış: Genelde Brown rot ( Kahverengi çürüklük – Etek çürüklüğü) ile karıştırılır. En hızlı 23-24⁰C de gelişir. 10⁰C nin altında gelişimi gelişimi yavaşlar. Genellikle meyve ağaçlarındaki kuru dallardan yağmurla meyveye geçer. Hasat esnasında meyve sapı ve çevresindeki ölü dokularda uyku halindedir. Nemin yüksek olduğu ortamlarda gelişimi hızlanır.
Kontrol: Meyve ağaçlarındaki kuru dallar temizlenmelidir. Drencherde Starwax,  Starwax Plus ve Narowax kullanılmalıdır. Paketlenmiş meyveler 10⁰C nin altında soğuk odalarda saklanmalıdır.Sarartma odalarına yüksek etilen gazı verilmemeli ve oda sıcaklığın 23⁰C nin üstüne geçmemesi gereklidir. Paketleme hattında uygun dezenfektan kullanılmalıdır. 
 
 
 Brown Rot
(Phytopthora Citrophthora)
(Kahverengi çürüklük - Etek Çürüklüğü)
 
Hastalığa genel bakış: Topraktan meyveye bulaşır. Yağmur damlalarının yere çarpması ile ağacın 1,8 m yüksekliğindeki meyvelerine kadar sıçrayarak bulaşık yapabilir. Nemli ve yağışlı havalarda gelişimi hızlanır, 5⁰C nin altında gelişimi yavaşlar.
Kontrol: Hasat işlemi sırasında ağacın yere yakın meyveleri ayrı hasat edilir ve diğer meyvelerden ayrı bir yerde dinlendirilerek paketlenir. Yağmurlu ve nemli havalarda hasat işlemi yapılmaz.
 
NAROVA TARIM
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
Yolgeçen Mah. 4001 Sok No :9/1G Mensa Fabrika İçi Seyhan/Adana- Türkiye
Narova Tarım © 2024 Tüm Hakları Saklıdır.